Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara
Fiind amplasat într-un cadru natural de excepție, care reproduce la scară mai mică aproape toate formele de relief, Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara se întinde pe o suprafață de circa 13 hectare si cuprinde numeroase monumente de arhitectură și tehnică populară din Gorj printre care amintim Cula Cornoiu, Casa Gheorghe Tătărescu, diverse construcții țărănești din lemn, cu mobilier specific vremurilor, piese de port, țesături, unelte, ceramică și crestături în lemn.
Doar Ansamblul Tătărescu transformă atmosfera veche într-una apropiată de zilele noastre. Curtea boierească a soților Tătărescu cuprinde casa-culă a familiei, casa de oaspeți „Antonie Mogoș”, casa de locuit a administratorului, Biserica „Sfântul Gheorghe”, clopotnița de lemn, poarta mare de lemn și mormintele părinților și bunicilor lui Gheorghe Tătărescu. Toate au fost aduse din satul Poiana și sunt recondiționate, părând a fi niște construcții de secol XXI.
Muzeul deține și două case foarte vechi. Una este casă de preot, de la Plopșoru, care datează din 1790-1803. Treisprezece ani a durat construcția ei, terminându-se pe timpul lui Alexandru Ipsilanti. Fiind atât de veche, este casa care face trecerea de la ferestruicile cât palma, care erau acoperite cu bășică de porc, la fereastra scobită ulterior cu sticlă. Cea de-a doua casă mai veche, care are aproape 300 de ani, este de la Racoți, anul construcției fiind 1726.
Pridvoarele caselor au fost crestate și înflorate de meșteri pricepuți, încă de la construcție, cu modele și motive gorjenești. Cele mai folosite erau motivul soarelui și motivul scării. Tabloul vieții de la sat este întregit de îngrijitorii și supraveghetorii care trebăluiesc pe lângă case exact așa cum o făceau și țăranii gorjeni în urmă cu unul sau două secole. Tot ei sunt cei care îngrijesc și caii și măgarii ce își duc viața în muzeu.
Un răspuns la “Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara”
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Bună, acesta este un comentariu.
Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog vizitează ecranul Comentarii din panoul de control.
Avatarele comentatorului provin din Gravatar.